fbpx

Kesäkuun blogi – Hyvä arki, parempi loma

18.6.2021 | Blogi

Hyvä arki – parempi loma

“Hyvää lomaa!”,  “Hyvää ja rentouttavaa lomaa, toivottavasti on lämmintä!” Yleensä työpaikkojen ilma täyttyy mukavilla lomatoivotuksilla, aina kun joku on jäämässä kesälomalle. Perään voi tulla vielä pikakurssi loman tarkoituksesta “Muista sitten huilata!”,  “Lomalla ei sitten mitään työjuttuja!”, “yritä pysyä pois täältä työpaikalta loman ajan!”,  “Nyt unohdat työt ja rentoudut ja nukut!”

Kuin taikaiskusta pitäisi mielestä ulkoistaa yksi oman elämän pääroolin esittäjistä – työ. Miksi?
Onko työ niin paha asia, että siitä on päästävä eroon heti eikä kohta, kun tilaisuus tähän tulee.
Ja heittäytyä 110 %.sti lomamoodiin, ajanjaksoon, jota elämässämme on loppujen lopuksi kovin vähän.

Itse koen selkeiden rajojen vetämisen eri asioiden välille vieraana, kuten tässä työ – loma asiassakin. Loman lähestyessä en ala pakonomaisesti suorittamaan tehtävälistoja loppuun, vaan mielummin mietin mitkä asiat on tehtävä ennen lomaa ja mitä voi ja täytyy jättää loman aikana hoidettaviksi. Myös pienet kevennykset kuten huumori työkavereiden kanssa ja mukavat jutustelut asiakkaiden kanssa kuuluvat kesäaikaan. Tästä lomalle liukuessani olen jo rennompi, kun en ole ajanut itseäni ylikierroksille pakonomaisella suorittamisella. Tämä ei tarkoita, etteikö tehtävälistan tyhjentäminen olisi joillekkin se hyvän ja ansaitun lomafiiliksen tuoja.

Kesäloman pituus on n. neljä viikkoa, arkiviikkoja on paljon enemmän. Jatkuva hektinen arki on niin kuormittava tekijä, että ei sitä muutamalla kesälomaviikolla kyllä tasoiteta. Jos pyrimyksenä on huilia ja ladat akut seuraavaa vuotta varten, niin  paineitahan siitä tulee, kun suhteessa aikaa lomailuun on niin vähän. Siksi koenkin, että on aivan sallittua tehdä muutamia työasioita myös lomalla, jos se helpottaa arkea. Sama pätee viikonloppuihin aina välillä. Siis töitä vapaalla. Miksi ei?

Vai onko arjesta tullut niin arkinen asia, että sen kuluukin olla tuntemus kiireestä, riittämättömyydestä ja lähes jatkuvasta kylläpä ärsyttää -tunteesta. Niin että lomalla todellakin unohdat työt, kun hoidat parisuhdettasi, tutustut lapsiiisi, siedätät ehkä itseäsi lomalle kirkkaan voimalla tai touhuat projektia projektin perään kotona tai mökillä.

Jos muutamalla vapaa-aikana tehdyllä työllä, mieluisasti ja rauhassa tehdyllä, saan tervehenkisemmän arjen, aikaa olla läheisten kanssa, rauhallisempaa ja tasapainoisempaa eloa, niin miksipä ei. Hyvä arki mahdollistaa sen, että voin sitten myös OLLA lomalla ja nauttia asioista ympärilläni, eikä tarvise suorittaa lomaa hoitamalla, tutustumalla, tekemällä ja pakenemalla todellisuutta. Loma on jatkumo arjelle. Ja kun arki on hyvää, niin lomakin kokee upgreidauksen hyvästä ihanaksi.

Miten lomat sujuvat omalla kohdallasi? Millainen tyyppi sinussa lomailee?
Saatko lomalla välittäviä ja rakastavia katseita, hyviä hetkiä, voimavaroja loman jälkeiseen arkeen?
Vai hyppivätkö läheisesi kuin aropuput pois tieltäsi, kun äreä loma-minäsi on valloillaan.

Tunnistat varmasti lomatyyppisi ja sen miten lomasi yleensä sujuvat, sekä sen kuinka arki sinulla yl. sujuu. Joskus on vaikea ymmärtää, mitkä tekijät ylläpitävät arjen stressitasoa koholla, vähentäen jaksamista ja voimavaroja, jolloin arki kuormittaa entistä enemmän.

Mietityttääkö sinua kuinka stressaantunut olet arjessa? Saatko nukuttua riittävästi ja onko uni riitävän laadukasta, jos olet aamuisin väsynyt. Päiväistäsi saattaa puuttua myös palauttavat hetket. Pienetkin muutokset arjessa vaikuttavat yllättävän paljon jaksamiseen ja palautumiseen. Joskus tilanne on voinut kärjistyä jo niin paljon, että sokeutuu huomioimaan omaa jaksamista ja toimintaa.

FirstBeat on kolme vuorokautta kestävä sydämen sykeväliä seuraava mittaus. Mittaus kertoo kuinka paljon kuormitut arjessa, minkä verran nukut ja onko uni riittävän laadukasta palauttamaan edellisen päivän kuormituksesta. Mittauksesta selviää myös päivän aikaiset palauttavat hetket, liikunnan määrä jne. Tärkein asia mittauksessa on löytää tasapaino kuormittumisen ja palautumisen välille. Oppia johtamaan itseään niin, että jaksat ja voit hyvin, eri osa-alueilla.

FirstBeat on todella mielenkiintoinen, paljon tietoa antava ja yksi suosituimmista mittauksistamme. Jos haluat muutosta arkeen, tee itsellesi FirstBeat-mittaus. Uskalla kohdata positiivisten asioiden lisäksi negatiiviset asiat ja tunteet. Katsotaan yhdessä mittauksen antamat tiedot ja mietitään, millaisia muutoksia sinun olisi arkeen vähitellen hyvä tehdä.

Varaamalla mittauksen itsellesi viim. 30.7.2021
saat sen kesähintaan 150 € (norm 175 €)

Tilaukset ja tiedustelut voi lähettää osoitteeseen
sanna.korteniemi@vkfysio.fi
Puh. 040 514 5151
Sovitaan myös sinulle sopiva mittausajankohta.
Voit varata mittauksen myös vastaanotostamme Kutomolta.

Hyviä hetkiä kesääsi
– Sanna

Aika kiittää!

Kiitos, että tulitte liikkumaan ja kuntoutumaan kanssamme tänäkin vuonna. Yli 500 Vip-liikkujaa on ollut meille iso...

Iloinen mieli, hyvä olo ja jatkoaikaa toiminnallisille vuosille!

Minä, meren äärellä ja merikammoiseksi syntynyt, vietin hiljattain kaksi yötä ja kaksi päivää Ruotsin risteilyn merkeissä. Ja tietysti vielä Helsingin lähdöllä, ettei vaan olisi maata näkyvissä. Vaikka hieman pitkin hampain tälle työmatkalle lähdinkin, se kannatti, sillä risteilyn Liikuntaseminaarin anti oli mieltä herättävä.

Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus
Kutomonkuja 2 A 1
30100 Forssa

Puhelin (03) 435 4665

Katso sijainti kartalta ›

Sähköpostiosoitteet:
info@vkfysio.fi
laskutus@vkfysio.fi
etunimi.sukunimi@vkfysio.fi

Yhteydenottopyyntö ›